zondag 17 november 2013

5 Tips voor als je kind niet naar de andere ouder wil


Voor kinderen hoeft de scheiding van hun ouders geen vervelende gevolgen te hebben, als de ouders zich aan bepaalde "spelregels" houden.

Als kinderen na een scheiding het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen hun ouders ontstaat er een innerlijk conflict voor het kind. Als het kind zijn loyaliteit naar de ene ouder laat zien, heeft hij het gevoel de andere ouder tekort te doen. Hoe meer een kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen beide ouders, hoe groter de innerlijke conflicten en hoe groter de kans dat de psychische gezondheid van het kind in gevaar komt. Het is een probleem dat zich voordoet bij kinderen in alle leeftijden.

Sommige ouders beïnvloeden hun kind zodanig -ook onbewust- dat het kind niet anders kan dan de andere ouder afwijzen, totdat de andere ouder het opgeeft en elk contact verbreekt.

Ook kan het zijn dat kinderen zich zorgen maken om hun ouders als ze merken dat deze niet gelukkig zijn. Het kind zal altijd doen wat het kan om de ouder te steunen. Hij heeft bijvoorbeeld medelijden met moeder omdat ze nu harder moet werken en vindt het zielig voor vader dat die nu alleen is. Het kind zal zijn ouders helpen met klusjes en zoekt hun gezelschap. Ook negatief gedrag kan een signaal zijn van het innerlijke conflict bij het kind.

De gevolgen voor deze kinderen zijn bijvoorbeeld een laag zelfbeeld (kinderen leren te geloven dat de verstoten ouder niet van hen houdt en wordt vaak de conclusie getrokken dat ze het niet waard zijn om van gehouden te worden.

Het komt voor dat een kind aangeeft niet naar de andere ouder te willen. Hieronder een paar tips om hiermee om te gaan:
    1. Geef je kind toestemming om van allebei de ouders te houden. Deze toestemming moet door ouders duidelijk worden uitgesproken en nageleefd.

    2. Vat de reactie van je kind niet persoonlijk op. Vaak ziet een kind op tegen de verandering, maar verheugt hij zich wel op een weerzien met de andere ouder.

    3. Geef de andere ouder niet automatisch de schuld.

    4. Sta niet toe dat je kind zelf kiest. Als je kind bij herhaling weigert om naar de andere ouder te gaan, laat dan duidelijk merken dat de omgang met beide ouders niet vrijblijvend is, en dat daar geen discussie over mogelijk is.

    5. Voorkom dat je kind, die niet naar de andere ouder toe wil, beloont wordt met allerlei leuke pleziertjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten